Sunday 5 September 2021

LAWATAN KE WILAYAH PHATTHALUNG, THAILAND DAN RASAI KEENAKAN KAENG SOM!

 

Buah salak madu


Pada awal tahun 2016, aku mengikuti satu trip lawatan sambil belajar ke Thailand. Lawatan ini bagi melihat tentang pembangunan sektor pertanian di sana. Lawatan ke sana adalah ke wilayah Phatthalung, Thailand. Di Phatthalung, wilayah yang mempunyai kira-kira 20% sahaja muslim daripada jumlah penduduk di sana.


Ladang Salak Madu di Phatthalung, Thailand


Semasa lawatan berkenaan kami di bawa melihat tentang pembangunan tanaman salak yang diusahakan. Apa yang menarik, bukan sahaja diusahakan sebagai ladang tanaman salak semata-mata tetapi juga ianya turut menjadikan kawasan kebun mereka sebagai pusat tumpuan agropelancongan. Sungguh pun di Thailand, para petani mereka tidak mendapat subsidi atau bantuan sepertimana Malaysia, namun di atas kesuburan tanah serta kegigihan mereka di dalam memajukan sektor pertanian memang sudah terbukti selama ini. Kemajuan di dalam sektor pertanian seharusnya diakui.

Ok, berbalik kepada lawatan ini, aku tidak bercadang untuk menghurai lanjut tentang isi lawatan, sebaliknya aku nak kongsikan kepada korang semua jika ada peluang ke Phatthalung, jangan lepaskan peluang untuk mencuba menu masakan tradisi yang terkenal di sana iaitu Kaeng Som! Kheng Som ni kalau nak diceritakan adalah menu masakan berkuah dan pedas. Boleh berpeluh oo.. tapi sangat sedap! Kalau di Malaysia, lebih kurang Asam Pedas rebus. Tapi kuahnya berwarna kekuningan cair. Ikan yang selalu digunakan untuk memasak Kaeng Som, adalah ikan siakap. memang sedap. Di Dalamnya akan dimasukkan nanas, sebatang serai dan juga kangkung.

Ini la rupa Kaeng Som (p.s: ni gambar aku ambil dari google je, sebab xde pulak nak ambil gambar masa masak kaeng som tu..hehe)


Di rumah, aku sesekali bila teringatkan akan kaeng som, selalu teringat kepada phatthalung. Dan begitula sebaliknya. Orang rumah pun suka kheng som yang sebelum ni dia pun tak pernah makan. Biasanya kalau masak di rumah, kami lebih gemar meratah dan menghirup kuahnya dan nasi hanya dalam portion yang sedikit. Tapi memang terangkat. Walaupun, tahap kepedasan yang disediakan orang rumah tidakla sepedas di thailand tapi cukup untuk mengubat kerinduan. hehe. Kepada yang pernah makan, mesti tahu rasanya.

Itu sahaja yang aku nak share petang ni. Bye,

8 comments:

  1. Pandemik covid ni memang tak boleh jalan ke sana . Kalau tidak setiap tahun CCL akan jejak kaki ke negara thailand . .misi pencarian makanan yang sedap2

    ReplyDelete
    Replies
    1. stuju sangat..pandemik ni mmg xblh ke mana pn..haha.. wah, yeke,, tapi di sn mmg makanannye sedap2,,

      Delete
  2. Replies
    1. betul tu syaz.. bila mengimbau semula, menggamit memori,,eceh2..;p

      Delete
  3. udah macam tanam pokok kelapa sawit je , cantik tersusun

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan,,,haha..cantik dan bersih kebunnye..mungkin diorg jaga sebab tempat tumpuan pelancongan..

      Delete
  4. Wah. pengalaman yang menarik. teringat waktu belajar dlu. masa yang paling yg tidak dilupakan antaranya adalah lawatan sambil bljr. btw done follow #109

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..memang seronok bile ikut lawatan kan..hehe,,tq dila,

      Delete