Tuesday 6 August 2019

Persediaan dan cabaran menghadapi sesi temuduga pegawai di sektor awam


Mendapat sesuatu pekerjaan merupakan saat yang paling menggembirakan buat mereka yang masih lagi sehingga kini bergelut untuk mendapatkan pekerjaan. Apatah lagi jawatan yang dijawat itu pula adalah setaraf dengan kelulusan yang dimiliki oleh calon. Kebiasaannya kita dapati bahawa rakan-rakan kita yang sudah mendapat pekerjaan yang setaraf dengan kelulusan mereka membuatkan seolah-olah mudahnya mereka dapat pekerjaan itu. Mengapa aku tidak? Di sini aku ingin kongsikan sedikit mengenai persediaan dan juga cabaran bagi menghadapi sesi temuduga khususnya di sektor awam.

Cabaran menjawat jawatan pegawai di sektor awam

Tidak dinafikan, untuk seseorang itu mendapat pekerjaan sangat sengit pada zaman kini memandangkan jumlah permohonan dan calon layak adalah terlalu banyak sedangkan peluang tempat adalah terhad. Bagi mereka yang berminat untuk memasuki sektor awam lagi lah semakin ketat dan juga sengit. Hari ini kaedah pemilihan seseorang calon untuk menjawat jawatan pegawai di sektor awam semakin sukar. Pemilihan semakin ketat memandangkan perkhidmatan awam hari ini memerlukan mereka yang 'cemerlang' dan terbaik dikalangan yang terbaik. Antara cabaran lain bagi calon-calon untuk menjawat jawatan pegawai adalah seperti berikut;


 1. Calon cemerlang terlalu ramai (dari segi kelulusan akademik, pencapaian, pengalaman dsbnya)
 2. Tempat di sektor awam adalah terhad
 3. calon perlu melalui beberapa fasa pemilihan/saringan sebelum menjawat jawatan Pegawai di sektor awam
 4. Soalan-soalan yang dikemukakan panel temuduga bersifat global & 'creative and critical thinking'
*Pegawai yang dimaksudkan di sini adalah jawatan di gred 41 dan ke atas.

Calon cemerlang terlalu ramai dan tempat adalah terhad


- seperti sedia maklum bahawa dunia hari ini terlalu ramai calon yang layak dari segi akademik, pengalaman dan pencapaian. Justeru, calon perlu bersaing untuk merebut jawatan yang disediakan. Misalnya, sesebuah jabatan diperingkat daerah akan ditempatkan seorang pegawai bergred 41 untuk memimpin di daerah berkenaan. Contoh; Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah xx.

Fasa pemilihan / saringan 

- Pemilihan untuk melantik pegawai kerajaan dipelbagai jabatan dan agensi perlu melalui berberapa fasa saringan sebelum seseorang untuk ditawarkan surat lantikan. Programme Assessment Centre (PAC). Kepada yang pernah lalui PAC tentunya tahu. Berikut beberapa fasa saringan yang perlu dilalui seseorang calon iaitu; (a) Saringan kelayakan akademik, (b) peperiksaan online, (c) ujian kecergasan, kumpulan perbincangan, public speaking (d) ujian psikometrik (e) sesi temuduga. 

Untuk melepasi setiap satunya, yang dah berpengalaman tahu lah macam mana peritnya. Kepada yang pertama kali, ini antaranya yang perlu dilalui oleh seseorang calon.

Soalan panel temuduga bersifat global, creative & critical thinking

Bila korang berjaya melepasi semua fasa itu, maka akan sampai ke peringkat temuduga. Pada sesi temuduga ini lah akan peringkat akhir bagi menguji calon-calon sama ada berjaya atau tidak. Dan part ni lah pada sesiapa yang bila keluar result kalau tidak berjaya pasti frust menonggeng! Sebabnya tinggal satu step je lagi. Tetapi, bila sampai peringkat temuduga bukannya mudah untuk dilepasi. Soalan-soalan yang dikemukakan juga sangat tough. Antara soalan yang ditanya adalah bersifat global, penyelesaian masalah dan juga critical & creative thinking selain general knowledge untuk menilai penguasaan serta sejauh mana persediaan calon itu. Contoh soalan yang pernah ditanya bagi mengisi jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB);


 1. Apakah bidang tugas PPM S41?
 2. Sebutkan nama penuh YDPA
 3. Berikan contoh negara-negara luar yang berjaya yang boleh dijadikan contoh sebagai model membangunkan luar bandar untuk diaplikasi di Malaysia?
 4. Apakah inisiatif atau idea atau cadangan kamu untuk memastikan penembusan jalur lebar dapat ditembusi ke kawasan pedalaman memandangkan syarikat-syarikat telco pon enggan memasang pencawang di kawasan pedalaman kerana kos sangat tinggi?
 5. IR 4.0 , isu perang dagang antara Amerika-China, kesan pubG kepada masyarakat, 
 6. Bagaimana mahu menarik minat masyarakat luar bandar untuk datang ke program kementerian tanpa perlu menjadikan selebriti sebagai tarikan?
 7. Bagaimana kamu boleh cadang untuk selesaikan masalah masyarakat orang asli yang paginya masuk islam, petangnya keluar agama? bagaimana nak pastikan mereka kekal dalam islam?
Itu antara sedikit soalan-soalan yang pernah ditanyakan kepada calon-calon temuduga untuk menjawab dengan penuh hikmah.

Kesimpulannya, calon-calon yang berminat untuk menyertai sektor perkhidmatan awam, perlu bersedia dari segi pengetahuan yang luas, mengasah kemahiran berbahasa inggeris memandangkan kerajaan hari ini memerlukan para pegawai yang mahir berbahasa inggeris. Semoga korang berjaya! 


No comments:

Post a Comment