Sunday 11 July 2021

RESENSI BUKU : HOW TO READ A BOOK 

Salam semua,

Aku nak tanya korang ni, time PKP dan kini negara memasuki fasa-fasa PPN (Pelan Pemulihan Negara) ni korang isi masa korang di rumah dengan membaca buku tak? then, kalau korang baca, boleh tak kongsikan buku apa yang korang sedang baca tu ye? 

Rasanya kita boleh buat unjuran dan penilaian sendiri berkenaan buku apa yang dibaca dan berapa buah buku yang telah selesai kita baca kan. Apa yang lebih penting lagi ialah bagaimana ilmu atau bahan bacaan daripada buku itu dapat kita ambil pengajaran dan refleksi kepada kehidupan kita untuk menjadi lebih bermakna. Pernah tak korang rasa yang pembacaan korang perlahan, rasa lambat gila nak habis bila baca buku atau mengantuk atau kesukaran untuk memahami sesebuah buku yang dibaca atau sebagainya? Tahu tak sebenarnya, dalam pada kita membaca buku ni perlu ada tekniknya untuk kita ketahui dan hadam buku berkenaan.

Ok guys, di sini aku nak share tentang buku yang aku baca iaitu "How to read a book". Buku How to read a book ni sebenarnya sebuah buku yang ditulis sekitar tahun 1940 yang mana penulisnya Mortimer J.Adler kemudiannya diulang cetak pada tahun 1967 dan seterusnya pada tahun 1972.  Sebuah buku yang 'berharga' seumpama ini selayaknya dimiliki oleh semua orang memandangkan ianya menerangkan kepada kita mengenai teknik-teknik bagaimana untuk membaca buku. 

Menurut Mortimer J.Adler dan  Charles Van Doren dalam buku ini, terdapat 4 tahap pembacaan iaitu;

(i) Tahap pertama : Elementary reading

Tahap pertama, adalah dimana kita boleh membaca dengan baik satu-satu baris ayat. Untuk mengetahui sama ada kita mencapai atau tidak tahap ini, jawab soalan ini "Apakah maksud ayat ini?" apabila kita mula membaca sebaris ayat dalam buku. 

(ii) Tahap kedua : Inspectional reading

Sementara inspectional reading pula, memerlukan pembaca untuk melihat kepada perkara  penting di dalam sesuatu perenggan atau petikan menerusi kaedah skimming and scanning.  Bagi tahap kedua pula, untuk menguji sama ada kita telah kuasai tahap kedua ini pula, tanya pada diri kita dan jawab mengenai soalan ini "Buku ini tentang apa?", Buku ini jenis apa sama ada sejarah, sains, fiksyen atau sebagainya.

(iii) Tahap ketiga : Analytical reading

Bagi tahap ketiga pula, ianya lebih kompleks dan lebih sistematik. Diperingkat ini lebih banyak soalan-soalan akan memerlukan kita mengukur penguasaan kita sama kita mampu atau tidak untuk menganalisis buku-buku yang dibaca dengan baik atau sebaliknya. Jangan bimbang, buku ini akan membantu korang langkah demi langkah.

(iv) Tahap keempat : Syntopical reading

Tahap ini merupakan tahap tinggi yang memerlukan pembaca mempunyai kemahiran untuk mensintesis buku-buku (lebih dari satu sumber) berkaitan tema yang sama untuk melihat para sarjana mengupas sesuatu tema dalam spektrum yang lebih luas. Pembaca yang capai tahap ini, mampu untuk mengaitkan dan perbandingan dari pelbagai cendekiawan untuk dirumuskan sebaiknya dan difahami seelok-eloknya.

Sesuatu yang tidak mudah, tetapi bukanlah sesuatu yang tidak mampu untuk dilakukan. 

Buku ini juga turut membantu menerangkan kepada pembaca tentang teknik dan cara membaca buku-buku berlainan genre dan juga bidang. Misalnya, bagaimana untuk membaca buku berkaitan sejarah, falsafah, matematik dan sains, puisi dan sastera dan sebagainya. Penulis juga turut membincangkan mengenai topik berkaitan untuk mengkritik buku yang dibaca secara adil.

Memandangkan buku ini merupakan buku praktikal, ianya turut menyelitkan latihan di akhir buku ini nanti untuk memberikan peluang kepada korang untuk mengaplikasikan ilmu yang dipelajari dari buku ini. 

Banyak lagi yang menarik mengenai buku ini kalau korang milikinya dan baca. Aku yakin insya Allah, korang akan dapat membantu untuk meningkatkan kualiti pembacaan korang dan juga menaikkan semangat korang untuk lebih seronok membaca buku apabila kena cara dan tekniknya.

Oh ya, Dimana nak beli buku ni? aku tak pasti kat mana tapi rasanya boleh cuba di Kinokuniya Bookstore, Amazon.com atau di Booksdepository. (p/s: aku beli buku ni di books depository) pada harga yang berpatutan. 

So, aku harap resensi buku yang aku share kali ini bermanfaat pada semua. 

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment