Sunday, 10 October 2021

BERCUTI DI ROYAL BELUM, TASIK BANDING PERAK

 


Mengimbau kenangan ketika merehatkan minda dengan alam sekitar tahun 2017 lalu apabila bercuti ke Royal Belum, Tasik Banding Gerik Perak. Masa tu belum datang lagi covid-19 dan kehidupan kita semua adalah seperti biasa dan tidak terikat dengan segala macam bentuk SOP dan sebagainya. Kepada korang yang belum pernah lagi ke Royal Belum, tempat untuk ke sana adalah menerusi jeti awam di tasik banding. Sebelum tu korang perlu terlebih dahulu mendapatkan permit masuk ke sana daripada Perbadanan Taman Negeri Perak terlebih dahulu sebelum boleh masuk ke sana. 

Biasanya, ramai ke royal belum ni untuk aktiviti ekopelancongan seperti melihat bunga terbesar dunia iaitu bunga rafflesia, memancing, ketenangan minda dengan alam dan sebagainya. Aku ke sana menaiki houseboat yang disewa untuk masuk ke royal belum. Perjalanan dari Jeti Awam ke Royal Belum memakan masa selama 2 jam menaiki houseboat. Kapasiti bouseboat ni adalah seramai 20 orang. Kalau korang prepare untuk bawa barang basah dan keperluan untuk masak sendiri lebih jimat. Sebab memang disediakan dapur untuk memasak. Korang akan bermalam di atas houseboat berkenaan sepanjang di sana. Bagi yang memang mabuk bila tiap kali berada di atas boat atau air, kena fikir 2 kali untuk masuk atau tidak. Tetapi untuk merasai pengalaman menarik apa salahnya mencabar diri kan? 

Sebaik sahaja sampai di royal belum, houseboat kami berlabuh dan bermulalah aktiviti air seperti mandi manda di tasik, berkayak menelusuri kawasan sekitar berdekatan dengan houseboat. Sementara kaki pancing pula mula lah sibuk menaiki speed boat untuk di bawa ke lubuk-lubuk kaki pancing. Aku memang tak minat pancing, jadi aku just mandi manda dan berkayak sementara menunggu malam. Di atas houseboat pula, telah diagihkan kepada yang memang untuk memasak dan juga kerja-kerja lain. Aktiviti berkaraoke di atas houseboat semenangnya terbuka 24 jam selagi mampu. Hahaha. Tapi bila aku atas houseboat melihat di tasik yang menghijau airnya memang menyeramkan. Perasaan dan fikiran mula terfikir cerita anaconda dan juga cerita-cerita mitos naga tasik chini semua teringat wei..haha.. Tambah-tambah masa berkayak..fuh, seronok tambah berdebar sama banyak jer..nak berkayuh taknak jauh dari member-member..haha..Tapi apapun best sangat.






Pada aku apa yang menarik, adalah kita dapat benar-benar menikmati percutian tanpa gangguan sebarang panggilan telefon atau menerima whatsApp tentang kerja atau sebagainya kerana di sana tiada signal untuk telefon bimbit berkomunikasi. Jadi kita betul-betul meluangkan masa cuti itu dengan pelbagai aktiviti yang menarik. Tak banyak gambar aku simpan sebab semuanya di dalam fon lama yang dah rosak dan tak digunakan lagi. 


Keesokkannya, kami dibawa ke sebuah perkampungan orang asli dari suku kaum Jahai di sana. Sebuah perkampungan yang terpencil di sana yang dikenali sebagai Kampung Aman Damai yang dihuni oleh suku kaum ini. Tidak terlalu besar kepulauan di tempat kediaman mereka tetapi sememangnya menjadi perkampungan tumpuan oleh pelancongan di bawa ke perkampungan mereka. Pakej kami tidak termasuk untuk melihat bunga rafflesia dan juga santuari kelah. Tetapi semua pengalaman dan kenangan semasa di sana sangat indah dan kekal segar di dalam ingatan.




4 comments:

  1. insyallah, lepas ni boleh lagi ke sana... jalan-jalan macam dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah,,betul tu..alhamdulillah, dh boleh rentas negeri dan moga sektor pelancongan di seluruh negara kembali pulih dan meriah seperti dulu,

      Delete
  2. Replies
    1. aman dan damai..sesuai dengan nama kampung tu jugak.. ;p

      Delete