Saturday 2 October 2021

UJIAN PSIKOLOGI DIKALANGAN PENJAWAT AWAM

 


Salam semua, selamat datang Oktober!

Pagi ini sekadar perkongsian sahaja mengenai satu inisiatif kerajaan Malaysia untuk mengukur tahap kesejahteraan psikologi dalam kalangan penjawat awam Malaysia. Sama ada kita sedar atau tidak, pandemik COVID-19 bukan sahaja meranapkan ekonomi sesebuah negara, merubah cara masyarakat dunia menjalani kehidupan serta aktiviti sosial tetapi ianya juga turut memberi kesan terhadap psikologi seseorang. Pernyataan ini disokong dengan data apabila rekod bunuh diri juga menunjukkan peningkatan diperingkat dunia mahupun negara ini. Lebih 200 orang rakyat Malaysia dilaporkan media telah membunuh diri akibat daripada tekanan susulan pandemik yang melanda. Kemurungan, kelesuan, sakit mental dan sebagainya telah mendorong akan seseorang bertindak balas yang akhirnya akan memberi kesan kepada diri, keluarga dan juga menganggu ekosistem kesejahteraan masyarakat di negara ini.

Selaras dengan itu, inisiatif Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) telah melakukan kajiselidik ke atas penjawat awam untuk melihat tahap kesejahteraan psikologi mereka supaya tindakan susulan dapat diambil bagi memastikan perkara ini dapat dibendung dan diatasi sebaiknya. Oleh itu, baru-baru ini JPA telah menyediakan ujian untuk mengukur Indeks Kesejahteraan Psikologi Malaysia dalam kalangan penjawat awam. Semua penjawat awam disarankan untuk mengambil ujian berkenaan untuk melihat sejauhmana aspek emosi, kepuasan hidup, kefungsian psikologi, kesejahteraan sosial dan keterlibatan pekerja seseorang individu itu berada. 

Aku juga mengambil ujian ini untuk melihat keputusannya. Soalan-soalan yang dikemukakan  memerlukan kita menetapkan skala jawapan setiap soalan. Maka, jawablah dengan sejujurnya dan seikhlasnya. Keputusan akan dipaparkan sebaik sahaja kita selesai menjawab dan mengisi maklumat asas yang disediakan. Keputusan aku adalah ditahap sederhana. Alhamdulillah, belum stress teruk lagi sehingga memudarat diri.haha..Ini merupakan keputusan ujian aku kat bawah ini;

Ditahap sederhana..bishe-bishe jer..haha

Dengan memperoleh skor keseluruhan adalah 6.8. Untuk makluman korang, keputusan ini boleh diemailkan kepada email masing-masing atas permintaan kita. Cuma perlu masukkan alamat email kita sahaja dan sekelip mata keputusan ini akan dihantar ke email kita. Moga kita semua dikurniakan kesihatan fizikal dan mental yang baik, insya allah.

Wallahua'lam

2 comments:

  1. antara yang kena dibuat secara berkala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul,,untuk check kestabilan psikologi kita kerana ianya bersifat dinamik dan melalui pelaksanaan ujian seumpama ini dapat bantu kita mperbaiki tahap emosi dan juga minda kita ke arah lebih baik

      Delete