Tuesday, 2 October 2012

Andainya kau mengerti maksudku itu

Jarang sekali aku menulis di mana-mana entry blog aku sama ada di blogspot atau wordpress dalam keadaan moody atau berada dalam keadaan yang beremosi. Biasanya aku akan mencari masa sesuai ketika berada dalam keadaan stabil dan ceria. Tapi kali ni, aku menulisnya dalam situasi di mana aku sendiri merasa tak selesa dan sedang bad mood.

Perbezaan pendapat adalah perkara normal. Kita tak boleh paksa mana-mana orang untuk bersependapat dengan kita walau dalam apa keadaan sekalipun. Kalaupun, orang yang dipaksa itu bersetuju dengan kita, pasti sekali persetujuan itu bukannya pendapat asli mereka. Demikian juga sebaliknya. Tetapi apakah adil juga apabila anda setiap kali berhadapan dengan masalah yang buntu, dan meminta pendapat orang lain, dan setelah diberi pandangan secara bersungguh-sungguh, tp at last, kau dah pun decide keputusan yang kau sendiri putuskan. Kesimpulannya, kita dapati bahawa semua pendapat yang diminta sebelum ni hanya membuang masa kerana sememangnya setiap perkara tu dah ada keputusan tanpa perlu mintak pandangan orang lain! Demikian juga dengan aku, bila aku rasakan yang sebenarnya jawapan atau keputusan bagi setiap perkara tuh dah ada jawapannya, janganlah kononnya mintak pandangan lagi. Ianya lebih menyakitkan hati apabila kita dapati sebenarnya jawapan atau pandangan yang dikatanya bagus,sangat membantu kononnya akhirnya ditolak ke tepi!

Sedang aku menyedari bahawa emosi aku skrg semakin kurang menentu, baik aku xperlu menyambung penulisan di sini, kerana aku sangat yakin jika diteruskan maka akan mengusik banyak pihak dan bakal dilabel sebagai aku xfaham masalah atau situasi mereka. Cukup sekadar itu, tapi sebenarnya, andainya kau mengerti maksudku ini, ianya sangat jauh berbeza dari apa yang kau baca ini. Mohon maaf kalau mengusik atau mengguris mana-mana pihak. Sesungguhnya, apa yang aku tulis di sini, hanya dari isi hati yang terbuku. wasalam.

No comments:

Post a Comment