Sunday 31 March 2024

BERBUKA PUASA DI MAMU DAUN PISANG

 

Mamu Daun Pisang, Sg Ara, Bayan Lepas, Pulau Pinang

Salam semua, selamat menjalani ibadah puasa!

Kali ni aku just nak share aktiviti berbuka puasa kitorang di luar.

Pada 28 Mac 2024 yang lalu sempena cuti umum Nuzul Quran, aku bawa family kecil kami untuk berbuka puasa di luar. Inilah kali pertama bagi puasa tahun ni kami sekeluarga berbuka puasa di luar. Dari hari pertama hingga ke 16 ramadan, berbuka dengan family hanya di rumah saja. So, aku ambil kesempatan ni untuk bawa diorang berbuka di luar. Tapi alang-alang nak berbuka di luar tu, kita cari port viral & terbaik punya. Kami decide untuk pekena selera nana tanjong! haha. 

Kebetulan, Restoran Mamu Daun Pisang ni selalu lintas di fyp facebook aku, so kami nak cuba menikmati menu masakan dari pulau mutiara ni. Lokasi restoran ni terletak di Sg. Ara, Bayan Lepas, Pulau Pinang. Ianya berdekatan dengan kem rejimen askar melayu kalau pergi. Dari selatan boleh susur ke jambatan kedua lebih mudah akses, sementara yang datang dari utara tu boleh je susur jambatan pertama masuk ke Pulau Pinang.

Wife+anak punya menu pun agak simple

Menu aku simple je. ayam goreng dengan telur rebus +papadom (tiada dlm gambar)

Ya, memang makan atas daun pisang. Keunikan di sini, restoran ni tak pakai pinggan untuk hidangan sebaliknya diganti dengan daun pisang. Pelbagai menu disediakan, cumanya kami hanya pilih menu biasa dan simple sahaja. Orang beratur jangan cakaplah. Ramai. Bagi yang berhajat nak berbuka puasa di sini, perlu buat tempahan awal terlebih dahulu. Jika tidak, tiada tempat untuk korang. Terpaksa tunggu selepas waktu berbuka untuk dapatkan tempat. Dekorasi, kebersihan tempat serta layanan adalah baik dan memuaskan. Dari segi citarasa pula, terpulang kepada masing-masing punya penilaian. Bagi aku, makanan kat sini ok saja dan tidaklah pedas sangat. Sesuai untuk budak makan. 

Background menarik selain kekemasan serta kebersihan

So, itu saja perkongsian kali ini. Wallahu alam.

No comments:

Post a Comment