Tuesday, 31 May 2016

Kenduri Aqiqah, Tahlil arwah & kesyukuran serta menyambut ramadhan

Assalamualaikum dan selamat petang!

Syukur kehadrat Allah swt kerana segala perancangan untuk melangsung majlis kenduri aqiqah, tahlil dan kesyukuran serta menyambut ramadhan telah selasai diadakan pada 29 Mei 2016 di kediaman keluarga kami, Selama Perak. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar walaupun pada awal paginya hujan turun dan mendung turut sikit sebanyak mencemaskan perasaan kami sekeluarga namun akhirnya cuaca kembali cerah dan menyebabkan kehadiran tetamu ke majlis ini adalah sepertimana yang dirancang.

Bermula dari hari sabtu lagi, kesibukkan bermula apabila kaum keluarga yang sampai ke rumah untuk membuat persiapan majlis. Pagi sabtu, sembelihan arnab dimulakan. Sebanyak 20 ekor telah disembelih dengan pisau sembelihan yangdi'order' khas dari kota belud sabah. Dah sembelih kena lapah dan kerja-kerja proses seterusnya telah memakan masa hingga ke jam 3 petang apabila ianya bermula pada jam 11 pagi. Mujurlah Pakngah aku sampai, boleh bantu untuk percepatkan proses arnab. Jam 4 petang pula, aku bergegas bersama pakcik ke tempat sembelihan kambing untuk tujuan aqiqah pula di Selama, Kedah. Alhamdulillah proses disana berjalan lancar. Besar jugak kambingnya dan cukup umur. Kambing seberat 34 kilogram dengan harga RM 24/kg.

Ucapan terima kasih dipanjangkan juga kepada semua yang membantu dalam menjayakan majlis ringkas ini. Mudah-mudahan semuanya akan mendapat rahmat serta keberkatan daripada Allah s.w.t. Wallahu allam.

Sunday, 22 May 2016

Kemudahan di Hospital perlu diperhatian dan keutamaan

Wan telah terlantar di hospital Taiping masuk hari ke 4. Selama itu jugalah kami berulang-alik dari rumah ke hospital untuk menjenguk wan. Insiden wan terjatuh di kawasan dapur ketika mahu mengambil air sembahyang maghrib, telah menyebabkan berlaku komplikasi yang lain termasuk minor strok dan kini alhamdulillah, wan telah menunjukkan prestasi positif ke arah pemulihan. Walaupun percakapannya masih kabur dan kurang jelas lagi. Kami penuh yakin dan percaya serta berdoa agar kesihatan wan bertambah baik dari hari ke hari dan pulih seperti sedia kala. Bergilir-gilir anak cucu menjaga wan siang dan malam di hospital.

Sepanjang tempoh di sana, saya sempat melihat keadaan sekeliling dan pesakit-pesakit lain yang terlantar sakit dan ini telah menginsafkan saya. Dalam situasi itu juga ramai saudara mara yangtelah menziarahi wan di sini sambil melahirkan rasa simpati. Sayajuga sempat melihat kemudahan-kemudahan di hospital yang memerlukan perhatian dan keutamaan kerajaan untuk membantu warganegara ini dalam mendapatkan rawatan.

Kemudahan di ward dan hospital baru

Antara perhatiannya ialah kesesakan katil dan pesakit di hospital yang memerlukan keutamaan kerajaan dalam menambah peruntukkan dan kepentingan dalam mengutamakan kebajikan pesakit dan tidak berlaku kesesakan sepertimana sekarang.  Antara perkara yang boleh dilakukan oleh wakil rakyat dan kerajaan adalah dengan menimbangkan untuk membina lebih banyak hospital-hospital kerajaan di kawasan berkepadatan tinggi. Sebagai contoh, di Larut, Matang & Selama ini serta daerah Kerian terdapat 2 buah hospital iaitu hospital Selama dan hospital di Parit Buntar. Sekiranya kes-kes kritikal yang memerlukan ianya dirujuk, makan hospital Taiping adalah tempat yang akan dirujuk pesakit ke sana. Jarak antara selama ke Taiping kira-kira 48km sementara Parit Buntar ke Taiping pula lebih kurang jarak yang sama. Saya syorkan supaya satu hospital baru dibina di Bagan Serai untuk menampung jumlah pesakit di hospital Taiping  serta menambah jumlah atau menempatkan doktor-doktor pakar di hospital Selama dan Parit Buntar dan juga fasiliti-fasiliti lain yang boleh dilakukan dihospital berkenaan tanpa perlu dirujuk ke hospital taiping bagi kes-kes kritikal. Kecuali kes-kes tertentu sahaja dirujuk ke Taiping. Berdasarkan keadaan ini, dijangka kesesakan hospital taiping dapat di kurangkan selain pesakit mendapat kemudahan selesa serta mendapat rawatan yang sama di hospital-hospital besar yang lain.

Satu lagi contoh dan keperluan untuk mewujudkan sebuah hospital baru adalah di Serdang Kedah. Ianya terletak dalam daerah Kulim dan Bandar Baru. Buat masa ini, hospital Kulim sahaja yang ada dan terpaksa menampung jumlah pesakit di sana. Ianya meliputi penduduk daerah berkenaan termasu, daerah berdekatan. Sepatutnya, memandangkan kawasan kulim merupakan kawasan industri teknologi tinggi perlu dikhaskan dalam radius yang munasabah untuk menerima pesakit dan kajian dari semasa ke semasa perlu dilakukan untuk mewujudkan hospital baru. Saya cadangkan di serdang iaitu sebuah pekan kecil ditengah-tengah jalan antara pekan bandar bahari dan kulim. Kesesuaiannya dan amat penting untuk menampung jumlah pesakit serta mengurang faktor jarak antara kedua-dua bandar berkenaan sekiranya berlaku kecemasan untuk pesakit menerima rawatan. Saya berpendapat adalah wajar untuk setiap ahli politik (wakil rakyat) kawasan memikirkan soal kebajikan seumpama ini daripada mengisahkan soal politik dalaman parti masing-masing yang tidak memberi manfaat langsung kepada rakyat. 

Saya juga mendapat maklumat kesesakan dalam ward ini juga berlaku dikebanyakkan hospital keranan kekurangan ruang serta jumlah pesakit yang tinggi. Oleh itu, permasalahan ini perlu ditangani segera oleh pihak kerajaan supaya kebajikan rakyat terus terbela. Kita cukup sedar bahawa bidang kesihatan amat penting bahkan sama pentingnya dalam bidang pendidikan. Kepentingan rakyat dan wakil rakyat menyampaikan dan menyuarakan permasalahan yang membelenggu ini kepada pengetahuan kerajaan sangat penting. Tambahan pula memandangkan kemasukan warga asing ke negara ini sama ada secara sah atau tidak boleh mengundang malapetaka besar dari segi kesihatan. Mereka berkemungkinan pembawa penyakit yang boleh merebak ke negara ini seperti virus zika, taun, batuk kering dan sebagainya yang boleh menjejaskan tahap kesihatan warganegara Malaysia. 

Sekali lagi saya berharap agar perhatian dan keutamaan oleh kerajaan dalam mengkaji dan seterusnya membina lebih banyak hospital baru di kawasan berkepadatan tinggi penduduk serta menaiktaraf hospital sedia ada dengan pelbagai kemudahan supaya pesakit selesa mendapatkan rawatan serta mengurangkan kesesakan berlaku sepertimana keadaan sekarang. Wallahu alam.


Monday, 16 May 2016

Sekolah pembentuk sahsiah pelajar

Tidak dapat digambarkan semula tentang bertapa bahagianya dan sungguh seronoknya ketika mengimbau kenangan zaman persekolahan. Lebih-lebih lagi ketika zaman persekolahan diperingkat rendah. Nostalgia sekali apabila sempat membelek-belek gambar-gambar lama yang terakam dan tersimpan dalam album. Barangkali tidak semua dapat gambarkan sebenar-benarnya keadaan dan suasana ketika itu walau sedalam mana penghayatan seseorang yang lain apabila diceritakan saat-saat itu kembali. Hanya yang melaluinya sahaja dapat mengetahui.

Sekolah sememangnya perlu memainkan peranan asalnya iaitu membentuk sahsiah pelajar. Bukan sahaja cemerlang dalam akademik tetapi juga perlu hebat dalam sahsiah dan kepimpinan diri pelajar. Sebagai usaha membentuk sahsiah pelajar bagi melahirkan insan berguna kepada nusa, latihan dan pendedahan secara tidak formal juga harus diterapkan dalam sistem pendidikan negara ini dan tidak semata-mata berorientasikan kepada sistem yang jumud semata-mata. Sebagai contoh, bagi subjek bahasa inggeris, tidak hanya tertumpu di dalam kelas semata-mata. Tetapi kreativiti untuk mendorong pelajar-pelajar untuk bercakap dalam bahasa inggeris walaupun pada mulanya inggeris 'rojak' namun inilah permulaan kepada membina keyakinan pelajar-pelajar untuk menguasai bahasa asing berkenaan. Apabila mereka tidak ditertawakan dan berani bercakap bahasa inggeris dalam pertuturan, barulah diajar mengenai grammar dan sebagainya. Pada aku ini mungkin jauh lebih berkesan berbanding daripada mengikut sukatan demi sukatan sepertimana sekarang. 

Oleh kerana sekolah rendah merupakan tempat pertama dan awal kanak-kanak memasuki alam persekolahan, seharusnya mereka diberi kebebasan dalam mencorakkan pendekatan mereka untuk mendapatkan ilmu pengetahuan. Guru-guru di sekolah rendah seharusnya diberi autonomi luas untuk membentuk kanak-kanak ini dalam mempersiapkan mereka berjiwa kuat dalam mengharungi dan memasuki alam remaja diperingkat menengah. Sebab itu pada pendapat aku, peringkat rendah perlu dirombak dari aspek pendekatan dan kaedah pengajaran kepada murid-murid supaya sahsiah diri pelajar benar-benarutuh dan kukuh. Wallahu alam.