Sunday, 22 May 2016

Kemudahan di Hospital perlu diperhatian dan keutamaan

Wan telah terlantar di hospital Taiping masuk hari ke 4. Selama itu jugalah kami berulang-alik dari rumah ke hospital untuk menjenguk wan. Insiden wan terjatuh di kawasan dapur ketika mahu mengambil air sembahyang maghrib, telah menyebabkan berlaku komplikasi yang lain termasuk minor strok dan kini alhamdulillah, wan telah menunjukkan prestasi positif ke arah pemulihan. Walaupun percakapannya masih kabur dan kurang jelas lagi. Kami penuh yakin dan percaya serta berdoa agar kesihatan wan bertambah baik dari hari ke hari dan pulih seperti sedia kala. Bergilir-gilir anak cucu menjaga wan siang dan malam di hospital.

Sepanjang tempoh di sana, saya sempat melihat keadaan sekeliling dan pesakit-pesakit lain yang terlantar sakit dan ini telah menginsafkan saya. Dalam situasi itu juga ramai saudara mara yangtelah menziarahi wan di sini sambil melahirkan rasa simpati. Sayajuga sempat melihat kemudahan-kemudahan di hospital yang memerlukan perhatian dan keutamaan kerajaan untuk membantu warganegara ini dalam mendapatkan rawatan.

Kemudahan di ward dan hospital baru

Antara perhatiannya ialah kesesakan katil dan pesakit di hospital yang memerlukan keutamaan kerajaan dalam menambah peruntukkan dan kepentingan dalam mengutamakan kebajikan pesakit dan tidak berlaku kesesakan sepertimana sekarang.  Antara perkara yang boleh dilakukan oleh wakil rakyat dan kerajaan adalah dengan menimbangkan untuk membina lebih banyak hospital-hospital kerajaan di kawasan berkepadatan tinggi. Sebagai contoh, di Larut, Matang & Selama ini serta daerah Kerian terdapat 2 buah hospital iaitu hospital Selama dan hospital di Parit Buntar. Sekiranya kes-kes kritikal yang memerlukan ianya dirujuk, makan hospital Taiping adalah tempat yang akan dirujuk pesakit ke sana. Jarak antara selama ke Taiping kira-kira 48km sementara Parit Buntar ke Taiping pula lebih kurang jarak yang sama. Saya syorkan supaya satu hospital baru dibina di Bagan Serai untuk menampung jumlah pesakit di hospital Taiping  serta menambah jumlah atau menempatkan doktor-doktor pakar di hospital Selama dan Parit Buntar dan juga fasiliti-fasiliti lain yang boleh dilakukan dihospital berkenaan tanpa perlu dirujuk ke hospital taiping bagi kes-kes kritikal. Kecuali kes-kes tertentu sahaja dirujuk ke Taiping. Berdasarkan keadaan ini, dijangka kesesakan hospital taiping dapat di kurangkan selain pesakit mendapat kemudahan selesa serta mendapat rawatan yang sama di hospital-hospital besar yang lain.

Satu lagi contoh dan keperluan untuk mewujudkan sebuah hospital baru adalah di Serdang Kedah. Ianya terletak dalam daerah Kulim dan Bandar Baru. Buat masa ini, hospital Kulim sahaja yang ada dan terpaksa menampung jumlah pesakit di sana. Ianya meliputi penduduk daerah berkenaan termasu, daerah berdekatan. Sepatutnya, memandangkan kawasan kulim merupakan kawasan industri teknologi tinggi perlu dikhaskan dalam radius yang munasabah untuk menerima pesakit dan kajian dari semasa ke semasa perlu dilakukan untuk mewujudkan hospital baru. Saya cadangkan di serdang iaitu sebuah pekan kecil ditengah-tengah jalan antara pekan bandar bahari dan kulim. Kesesuaiannya dan amat penting untuk menampung jumlah pesakit serta mengurang faktor jarak antara kedua-dua bandar berkenaan sekiranya berlaku kecemasan untuk pesakit menerima rawatan. Saya berpendapat adalah wajar untuk setiap ahli politik (wakil rakyat) kawasan memikirkan soal kebajikan seumpama ini daripada mengisahkan soal politik dalaman parti masing-masing yang tidak memberi manfaat langsung kepada rakyat. 

Saya juga mendapat maklumat kesesakan dalam ward ini juga berlaku dikebanyakkan hospital keranan kekurangan ruang serta jumlah pesakit yang tinggi. Oleh itu, permasalahan ini perlu ditangani segera oleh pihak kerajaan supaya kebajikan rakyat terus terbela. Kita cukup sedar bahawa bidang kesihatan amat penting bahkan sama pentingnya dalam bidang pendidikan. Kepentingan rakyat dan wakil rakyat menyampaikan dan menyuarakan permasalahan yang membelenggu ini kepada pengetahuan kerajaan sangat penting. Tambahan pula memandangkan kemasukan warga asing ke negara ini sama ada secara sah atau tidak boleh mengundang malapetaka besar dari segi kesihatan. Mereka berkemungkinan pembawa penyakit yang boleh merebak ke negara ini seperti virus zika, taun, batuk kering dan sebagainya yang boleh menjejaskan tahap kesihatan warganegara Malaysia. 

Sekali lagi saya berharap agar perhatian dan keutamaan oleh kerajaan dalam mengkaji dan seterusnya membina lebih banyak hospital baru di kawasan berkepadatan tinggi penduduk serta menaiktaraf hospital sedia ada dengan pelbagai kemudahan supaya pesakit selesa mendapatkan rawatan serta mengurangkan kesesakan berlaku sepertimana keadaan sekarang. Wallahu alam.


No comments:

Post a Comment