Saturday, 13 February 2016

Kepada peminat arnab!

Assalamualaikum to all,

kepada korang yang berminat untuk membela arnab, ini berita baik untuk korang. Disini aku nak inform yang adik aku nak jual arnab-arnab dia kepada sesiapa yang berminat. Walaupun dia punya arnab dan dah publish pun kat FB dia dan kawan-kawan dia, aku amik inisiatif untuk turut masukkan dalam blog aku kepada korang semua. Sebab dia nak jual kerana terlalu banyak sangat. Maklumlah arnab ni bila dah membiak cepat pulak dan banyak. Sekali beranak je kurang-kurang pun 4 ekor. So kepada yang berminat, bolehla tinggalkan maklumat anda diruangan komen atau terus hubungi adik aku untuk beli arnab-arnab tu.

Kandang arnab

Arnab dewasa

Tu arnab yang masih kecil
kepada yang berminat boleh tinggalkan komen anda di sini.

Dah selesai pun...

Assalamualaikum wbt, dan selamat pagi!

Syukur alhamdulillah pada Allah sebab aku akhirnya selesai jugak menamatkan pengajian aku diperingkat ijazah sarjana muda! fuh,, syukur. Walaupun sebenarnya bagi korang yang dah pun pegang lama ijazah sarjana muda atau orang puteh cakap bachelor ni fikir apalah sangat setakat posting nak bagitau dah abis degree, ingatkan abis Master or Phd... tapi bagi aku besar impaknya.

Yela, sebab aku baru dapat, memanglah rasa suka sangat. Pengorbanan selama 4 tahun untuk habiskan degree memang perit tapi berbaloi. Pengorbanan masa, duit, fokus, kerja lagi dan keluarga memang sangat mencabar. Bila direnung balik sepanjang tempoh berkenaan, bagi orang luar akan cakap "amboi kejapnye dah abis.." haaaa yela kejap..korang tengok rasa sekejap..aku yang tanggung rasa macam nak pecah kepala.

Btw, aku nak amik kesempatan nih, untuk ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada seluruh professor2, pensyarah, rakan taulan yang membimbing dan membantu sepanjang tempoh pengajian. Tidak dilupakan kepada mak aku yang tak putus-putus menjadi peniup semangat untuk aku terus menyambung pelajaran. Mak cakap, tuntut ilmu ni tak rugi bahkan membuatkan kita dipandang mulia. 

Tajuk projek kajian aku untuk Final Year Project
Seterusnya ucapan terima kasih yang tidak terhingga ni juga tentunya kepada isteri aku yang sentiasa ada bila aku susah dan senang untuk menyiapkan final year project (FYP) dan sepanjang tempoh pengajian aku selama ini. Bercakap mengenai FYP aku, memang perit bila kita dapat supervisor yang cerewet nak mampos! Serius weh..

Pengalaman aku sendiri dapat supervisor yang cerewet dan detail. Supervisor aku pulak, professor perempuan pulak tuh.. memang cerewet weh. Nak dapatkan tajuk je, aku tak tau berapa kali aku email n reject. Lepas tuh pulak tentang objektif kajian je, pun lalui episod sama sampailah bermula bab 1 hingga bab akhir, sampaikan aku naik fobia nak e-mail kat supervisor aku. Stress tahap gaban jangan cerita la masa tu. Sampai satu ketika tu ramai kawan-kawan advise suruh tukar supervisor. dan memang ramai kawan-kawan seangkatan dengan aku yang diorang dah pun tukar supervisor diorang sebab tak tahan. Tapi aku fikir balik, better teruskan jela supervisor ni. Teruk-teruk pun aku gagahkan jugak.

Sampailah sesi viva, memang menggerunkan... walaupun panel lain, tapi nervous memang ada. Fuh, alhamdulillah lepas dengan baiknya. Segala-galanya dah jadi sejarah pengajian dalam hidup aku sebab semua tuh jerit perih dah jadi asam garam student yang belajar dan kini aku dah pun tamat dengan jayanya. Alhamdulillah. Cuma aku tunggu surat panggilan untuk convocation je yang dijadualkan dalam penghujung bulan oktober dan awal bulan november tahun ni. Sambung Master????.... ooohhhhhohoho.. memang dari dulu lagi sejak aku dibangku sekolah lagi bercita-cita untuk sambung pelajaran hingga ke peringkat master. Tapi aku rasa, dalam situasi sekarang nih, aku nak rehatkan sekejap minda aku  seketika dan nak luangkan masa untuk keluarga dulu. kata orang puteh, quality time...cewah..haha

Moral of the story, kepada korang semua, menuntut ilmu itu amalan mulia dan dituntut oleh agama islam. Pesanan ni juga buat diri aku yang masih dalam pemburuan ilmu. Jom kita perbanyakkan ilmu pengetahuan tak kiralah diperingkat mana pun pelajaran kita, kita perlu tambah dari semasa ke semasa. Semoga kita semua sentiasa menjadi para ilmuan yang boleh menyumbang sesuatu kepada agama, bangsa dan negara kita..Ok, guys, see u in the next entry ya!